Ansamblul Castelului Teleki-Mocsony din Căpâlnaș

bookmark

Ansamblul Castelului Teleki–Mocsony este localizat în satul Căpâlnaş, fiind alcătuit din vechea reşedinţă nobiliară,  anexele gospodăreşti, precum şi parcul dendrologic. Ansamblul castelului Teleki-Mocsony datează din anii 1850 – 1900.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Edificiul nobiliar din localitatea Căpâlnaş rămâne şi astăzi un veritabil exponent al moștenirii arhitecturale lăsate în zona Banatului de către familia nobiliară aromână Mocsony.  Pe lângă celelalte domenii ale familiei de la Bulci, Foeni și Vlaicovăț (astăzi în Serbia), acest ansamblu se remarcă şi astăzi ca exemplu al bunăstării acestei mari familii Mocsony.

Palatul Teleki-Mocsony, constituie elementul-central al întregului ansamblu, remarcându-se printre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Planurile palatului au fost întocmite în 1867 de arhitectul vienez amintit mai sus, iar de execuţia lucrărilor efective s-a ocupat arhitectul Kallina Mór, responsabil şi de cripta familiei Mocsony, ridicată pe domeniul din Foeni.

De menţionat, edificiul nobiliar este proiectat după modelul Micului Trianon din Versailles, fiind pusă în evidență de parcul dendrologic înconjurător.

Documentele vremii indică anul 1853 când domeniul Căpâlnaș a intrat în posesia familiei Mocsony,  fiind achiziţionat de către Ioan Mocsony de Foen de la familia Zichy, contra sumei de 260.000 florini.

Palatul va fi ridicat abia între 1876-1879, sub patronajul Ecaterinei Mocsony – fiica lui Ioan Mocsony de Foen - și a soţului său, Mihai Mocsony.

Eugen Mocsony decedează subit în anul 1901, prin urmare Alexandru Mocsony va lua în grijă văduva şi cei cinci copii minori ai fratelui său, de care se va ocupa până la moartea sa, în 1909.

Palatul de la Căpâlnaş urmează să fie locuit de Therezia Mocsony şi de fiica sa, Ecaterina Mocsony (1883-1959), alături de soţul său, contele Eugen Teleki (1881-1947). Aceştia vor avea doi copii, o fată care va muri într-un accident tragic, la vârsta de doar 3 ani și un fiu, Eugen „Bubi” Teleki.

Contele Teleki a murit în 1947 fiind înmormântat în parcul palatului, alături de fiica sa. Iar imediat după instalarea regimului comunist, domeniul nobiliar trece în proprietatea statului, iar familiei i se va interzice să vizitete proprietatea şi mormintele.

Atât biblioteca palatului cât şi colecţia de fluturi ale contelui au fost distruse.

Din nefericire palatul a fost golit și transformat în sanatoriu TBC pentru copii și apoi în spitalul de psihiatrie care funcţionează şi în prezent. Într-un final, domeniul Teleki-Mocsony a fost retrocedat.

Curiozităţi

  • Domeniul va fi moștenit de către fiii lui Mihai şi ai Ecaterinei Mocsony, Eugen și Alexandru Mocsony. Palatul va fi locuit de către Eugen Mocsony și familia sa – soția sa, Therezia Horvath și cei cinci copii – în timp ce fratele său, Alexandru, va locui în palatul din localitatea Birchiș.
  • Fiind pasionați de muzica clasică, cei doi fraţi Eugen şi Alexandru, vor organiza în reședința de la Căpâlnaș numeroase evenimente muzicale. De pildă, Theodor Botiş, autorul Monografiei familiei Mocsony, menţionează următoarele:

“În castelul din Căpălnaş, unde locuia familia lui Eugen Mocioni, distracţia zilnică şi aproape unică era muzica. În zilele de recepţie se executau adevărate concerte de muzică clasică, întrebuinţându-se cele două piane de salon. Dar concertele căpătau strălucire artistică mai ales datorită stăpânei casei, ‹‹Cocoana Terezia›› a cărei voce, frumos colorată şi bine cultivată, fermeca pe oaspeţi. Dealtfel, întreaga personalitate a acestei femei avea un farmec de neuitat.”

  • În anii ‘30, domeniul de la Căpâlnaş va fi vizitat de călătorul englez Patrick Leigh Fermour, în cadrul faimoasei sale călătorii prin Europa. Acesta va include o amplă descriere a atmosferei de la Castel şi a familiei contelui Teleki în jurnalul “Printre munţi şi ape”, cartea pe care o va scrie câteva decenii mai târziu.
  • Scriitorul britanic Patrick Leigh Fermour aminteşte aici, alături de numeroasele cărţi rare din biblioteca palatului, şi colecţia de fluturi a contelui Teleki, de altfel un entomolog pasionat.

Comentarii