Prima Biserică romano-catolică din Aradul Nou a fost construită în anul 1727 de şvabii colonizaţi aici. Pe acelaşi loc a fost construită actuala clădire în stil baroc ce datează între anii 1812-1821.
Lăcaşul este dedicat Numelui Preasfânt al Fecioarei Maria. Interiorul acesteia este conceput în formă de navă, iar elementele de decoraţiune aparţin de barocul german şi austriac. Turnul bisericii este dispus central în faţadă, în el fiind amplasate cinci clopote. Deasupra pronaosului se află un balcon ce găzduieşte orga bisericii.
Aceasta a fost consruită în anul 1912 în atelierele firmei timişorene Leopold Wegenstein. Orga este una de dimensiuni medii, având două manuale şi 15 registre. Această orgă însă nu este prima orgă a bisericii. Înainte de 1912, biserica era dotată cu o orgă construită în anul 1838 de firma Anton Dangl din Arad.
Tabloul deasupra altarului principal înfăţişează pe Maica Domnului cu Pruncul. Celelalte altare, unele tablouri şi statuile din biserică provin din ateliere austriece şi germane.Grupul de statui de deasupra altarului principal reprezintă pe Domnul Atotputernic cu o sferă în mână, simbolizând perfecţiunea dumnezeiască.
Arhitectura barocă este un stil arhitectural predominant al secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, a derivat din renașterea manieristă și a evoluat ulterior în rococo, având o ultimă „zvâcnire” de orgoliu ca neo-baroc, înainte ca neoclasicismul să îl eclipseze aproape în totalitate. A mai cunoscut o renaștere târzie, la sfârșitul secolului al XIX-lea în Banat, Transilvania și Rusia. Teatral și exuberant, barocul a exprimat triumful statului și al bisericii, dar și al burgheziei seculare.
Formele convexe și concave, iluziile optice, elipse intersectate în planuri care erau de cele mai multe ori extensii ale tipului centralizat, geometrii complicate și relații între volume de tipuri și mărimi diferite, exagerare emfatică, culori îndraznețe și multă retorică arhitecturală și simbolică sunt caracteristicile stilului baroc.
Biserica romano-catolică din Aradul Nou poartă hramul „Sfântul Nume al Mariei”. Credincioşii romano-catolici ai acestui cartier al Aradului se reunesc în fiecare an pentru a o sărbători pe Sfânta Fecioară Maria, prin al cărei nume binecuvântat se aduce mângâiere în întreaga lume.
Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Numelui Sfintei Fecioare Maria, deşi datând din secolul al XVI-lea, a fost generalizată în calendarul Bisericii Catolice de Papa Inocenţiu al XI-lea în secolul al XVII-lea, după ce oştile creştine ale regelui Jan III Sobietski au oprit înaintarea otomanilor în faţa zidurilor Vienei. Aceste oşti au purtat în fruntea lor un stindard reprezentând-o pe Maica Domnului, ocrotitoarea creştinilor. Orga bisericii a fost consruită în anul 1912 în atelierele firmei timişorene Leopold Wegenstein.
Clădirea este cea mai veche casă de locuit din municipiu. A fost ridicată în anul 1725, pentru scurt timp slujind ca mânăstire franciscană, apoi devenind parohia comunităţii romano catolice.
Statuia Sfântului Florian din Aradul-Nou este printre puținele statui, cu o asemenea reprezentare simbolică, care au pătruns în regiunea de vest a teritoriului actual al României.
„Castelului Nopcsa”, Clădirea cu două nivele a fost construită la intersecţia secolelor XVIII-XIX. în stilul conacelor de provincie de către familia conte Zselánszky.