Biserica ortodoxă de lemn cu hramul Sf. Mucenic Dimitrie”, este situată în satul Buceava-Șoimuș, nr.71 B, comuna Brazii. Acest vechi lăcaş de cult datează din secolul al XVIII-lea.
Biserica din lemn a funcţionat iniţial în satul Iacobini pe o colină de la capătul străzii, într-un loc denumit „Morminţii vechi” încă din 1775, având hramul “Sfântul Teodor Tiron”.
În anul 1865 este vândută comunităţii din satul Buceava-Şoimuş. Fiind strămutată satului vecin, aceasta bisericuţă devine bijuteria creştinilor din sat, primind hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie”.
Date certe în legătură cu anul construirii bisericii de lemn nu există. În biserică nu există pisanie și nici vreo înscripţie în vreo carte de cult.
Lăcaşul are formă de corabie, cu capetele de apus și de răsărit poligonale, cu trei şi cinci laturi.
Documentele vremii menționează cele două nume ale satului actual, fie separat ori împreună: Șoimuș, Buceava, Buceava-Șoimuș sau Șoimuș-Buceava. Cert este că în anul 1439, localitatea apare într-un document sub numele maghiar de “Solmosfalva” adică satul Șoimoș, ori „Satul lui Șoimuș”, fiindcă conscriptorul maghiar notase așezarea în limba pe care o cunoştea.
Biserica de lemn din Buceava-Şoimus deţine o valoroasă colecţie de icoane realizate în stil bizantin cu o vechime de peste două sute de ani, aparţinând unui iscusit pictor anonim, probabil transilvănean.