Bustul lui A.D. Xenopol

1929 / P-ța George Enescu 1 / Monument istoric

bookmark

Bustul lui A.D. Xenopol a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1929. Opera sculpturală este realizată de artistul Gheorghe Groza. Alexandru Dimitrie Xenopol (1847-1920) a fost un academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor, fiind considerat printre cei mai mari istorici pe care i-a avut poporul român, alături de Nicolae Iorga.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Alexandru Dimitrie Xenopol s-a născut la Iași, în data de 23 martie 1847, fiind fiul lui Dimitrie Xenopol, care era de origine anglo-saxonă. După ce absolvește liceului în orașul natal, își completează studiile universitare în filosofie, drept și istorie, obținând în 1871 doctoratul în drept la Berlin și a celui în filosofie la Giessen.

Revenind în țară, A.D. Xenopol a intrat în magistratură, fiind, în 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iași. În scurt timp, aderă la asociația culturală „Junimea”, Titu Maiorescu cunoscându-l încă din timpul studenției. În 1878, reușește să obțină catedra de istorie a românilor la Universitatea din Iași. Din 1883, renunță la magistratură, dedicându-se pe de-antregul preocupărilor sale intelectuale multiple ca profesor, cercetător, editor și istoric în viața academică a Universității din Iași.

În calitatea sa de istoric, filozof al istoriei, economist, literat, pedagog, jurist, sociolog, profesor, pedagog, Alexandru D. Xenopol a fost ales în 1893 ca membru titular al Academiei Române. Între 1898-1901, devine rector al Universității din Iași.

A.D. Xenopol s-a aflat într-un dialog permanent cu intelectualii renumiți ai Europei prin intermediul forurilor științifice istorice, care i-au acordat adeseori premii de excelență. Decedează în data de 27 februarie 1920, în București.

Curiozități

În perioada anilor 1888-1893, își publică capodopera științifică „Istoria românilor din Dacia Traiană”, în 6 volume. Prima istorie completă a românilor scrisă vreodată până la el. După moartea sa, soția acestuia, Riria Xenopol, donează Bibliotecii arădene, în anul 1921, peste 2000 de volume din biblioteca personală a familiei Xenopol.

Curiozităţi

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit
  • Aenean commodo ligula eget dolor
  • Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient
  • Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis
  • Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec
  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo
  • Nullam dictum felis eu pede mollis pretium elementum semper nisi

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Bustul lui Gh. Popa de Teiuș

Gheorghe Popa de Teiuș a fost un politician de frunte al comunității românilor din Comitatul Arad. A luptat pentru drepturile românilor şi pentru liberalizarea limbii române.

Bustul lui Ioan Russu-Șirianu

Ioan Russu Șirianu a fost un politician de seamă, erudit al istoriei și ziarist talentat. S-a consacrat în istoria României în calitate de lider al mişcărilor de emancipare naţională a românilor.

Bustul lui Mircea V. Stănescu

Avocatul Mircea Vasiliu Stănescu a fost un fruntaș de seamă al mișcării naționale a românilor din orașul Arad. Bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1938.

Comentarii