Bustul lui Gheorghe Popa de Teiuş (1824-1867) a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene, fiind dezvelit în anul 1938. Politician de frunte al comunității românilor din Comitatul Arad, Gheorghe Popa de Teiuş a luptat, în politica vremii, pentru drepturile românilor şi pentru liberalizarea limbii române în actul de administraţie publică.
În data de 6 februarie 1824, Gheorghe Popa de Teiuş s-a născut în localitatea Galșa, lângă Şiria. Între anii 1836-1842, acesta urmează cursurile de şase clase ale liceului din Arad, absolvindu-le ca șef de promoție. Timp de patru ani își continuă studiile la „Academia de drepturi” din Oradea-Mare, loc în care își desfășoară stagiatura în cancelaria renumitului Emanuel Gojdu.
La vârsta de 22 de ani, mai precis în 1846, devine avocat în baroul Arad, ajungând într-un timp scurt să fie apreciat de contemporanii săi, atât în rândul intelectualilor, cât şi în opinia publică. Peste un an, în 1847, tânărul avocat se căsătoreşte cu fiica unui latifundiar din Arad, Alexiu Popovici, naş de nuntă fiind însuși renumitul avocat și politician arădean, Ioan Popovici Desseanu.
Peste puțin timp, episcopul Aradului, Gherasim Raţ, îl angajează ca notar şi secretar la Episcopia Aradului. În luna august 1849, i se ivește oportunitatea de a ocupa funcția de pretor al Şimandului. În 1851, devine primpretor-judecător în Ineu, loc în care pune bazele spitalului local. Pe data de 8 noiembrie 1864, este instalat ca prefect al oraşului şi judeţului Arad. În calitate de prefect, introduce o serie de reforme inovatoare în actul de administraţie şi justiţie.
În perioada în care a condus destinul orașului şi judeţului Arad, Gheorghe Popa de Teiuş a numit în funcție peste 40 de notari români în localităţile judeţului, din rândurile tinerilor absolvenţi ai Preparandiei din Arad. Aceasta a fost una dintre strategiile sale pentru introducerea limbii române în administraţie şi în şcolile de pe teritoriul Comitatului Arad.
La doar 43 de ani, Gheorghe Popa de Teiuş, după o lungă suferință, se stinge din viaţă în martie 1867. La un an după moartea sa, osemintele îi sunt depuse în cimitirul din satul Galşa, lângă mormintele celorlalți din familie.
În ziua de 17 septembrie 1861, la Arad, se întrunesc reprezentanţii de frunte ai românilor din eparhia Aradului, printre care se afla şi Gheorghe Popa de Teiuş. În cadrul acestei întruniri se decide înființarea unei Societăţi de Lectură, o adevărată asociaţie culturală arădeană.
Așadar, în data de 12 mai 1863, într-una din sălile Hotelului Ardealul din Arad ia ființă „Asociaţiunea naţională arădeană pentru cultura şi conversarea poporului român”, moment în care îl întâlnim pe Gheorghe Popa de Teiuş alături de alte nume sonore ale intelectualității locale: Anton Mocioni, Ioan Popovici Desseanu, Miron Romanul, Atanasie Şandor, Vincenţiu Babeş.
Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.
Bustul lui Petru Pipoș a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1937. Reprezentarea sculpturală a renumitului profesor poartă semnătura aristului Marcel Olinescu.
George Coșbuc este cunoscut ca „Poetul Ţărănimii”, de-a lungul vieții sale având multiple legături cu oraşul Arad. Bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1929.