Bustul lui Petru Pipoș

1937 / Piața George Enescu 1 / Monument istoric

bookmark

Bustul profesorului Petru Pipoș a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene din fața Palatului Cultural în anul 1937. Reprezentarea sculpturală a renumitului profesor poartă semnătura artistului Marcel Olinescu.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Petru Pipoş s-a născut în 29 august 1859 la Alba Iulia şi a murit în 29 septembrie 1913 la Arad. A studiat la Facultatea de Filosofie a Universităţii Regeşti din Cluj, al cărei doctor în filosofie devine în 1881. Din anul 1881, devine profesor de pedagogie la Preparandia arădeană - un post important pe care l-a ocupat neîntrerupt până la moarte.

Autor al mai multor manuale şcolare şi lucrări științifice în domeniul pedagogic şi didactic, Petru Pipoș a fost colaborator al revistelor naționale și arădene ale vremii: „Educatorul” din Bucureşti, „Biserica şi şcoala” din Arad etc.

Curiozități

Cele mai cunoscute lucrări științifice ale profesorului Petru Pipoș poartă următoarele titluri: „Metodica”, „Didactica”, „Istoria pedagogiei” și „Psihologia”. De numele Preparandiei din Arad, al profesorilor și al învățătorilor formați în atmosfera ei de înaltă ținută cultural-pedagogică, moral-creștină și națională, se leagă o bogată și prețioasă literatură didactică.

Manuale de pedagogie, psihologie, metodică, gramatică, istoria pedagogiei, geografie, matematică, elaborate de profesori erudiți precum dr. Lazăr Petrovici, dr. Atanasie Șandor, Ioan Petranu, Teodor Ceontea, laolaltă cu publicațiile științifice ale prof. dr. Petru Pipoș, au fost apreciate și au ajuns să fie folosite în școlile din România Liberă, până în Bucovina.

Sumar

  • Petru Pipoş s-a născut în 29 august 1859 în Alba Iulia şi a murit în 29 septembrie 1913 la Arad.
  • Din anul 1881, devine profesor de pedagogie la Preparandia arădeană.
  • Autor al mai multor manuale şcolare şi lucrări științifice în domeniul pedagogic şi didactic.
  • A fost un colaborator permanent al revistelor naționale și arădene ale vremii.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Cultural

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

Bustul lui Gh. Popa de Teiuș

Gheorghe Popa de Teiuș a fost un politician de frunte al comunității românilor din Comitatul Arad. A luptat pentru drepturile românilor şi pentru liberalizarea limbii române.

Bustul lui Ioan Russu-Șirianu

Ioan Russu Șirianu a fost un politician de seamă, erudit al istoriei și ziarist talentat. S-a consacrat în istoria României în calitate de lider al mişcărilor de emancipare naţională a românilor.

Comentarii