Casa a fost construită înainte de revoluţia din 1848-1849. Proprietarul era Anton Czigler, primul arhitect şef al comitatului. Până la primul război mondial faţada clădirii a fost modificată de mai multe ori, azi păstrând elementele stilului eclectic. Actualmente clădirea se află în proprietatea Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad.
Casa a fost construită înainte de revoluţia din 1848- 1849. Proprietarul era Anton Czigler, originar din Gyula (Ungaria), primul arhitect şef al comitatului Arad. Până la primul război mondial faţada clădirii a fost modificată de mai multe ori, azi păstrând elementele stilului eclectic.
La intrare au fost aşezate două plăci comemorative: prima în 1997, când Universitatea a preluat clădirea în prezenţa primului ministru al României; a doua în anul 2000, când s-a sărbătorit 10 ani de existenţă a instituţiei de învăţământ superior.
Eclectismul este un sistem de gândire neunitar, care alege din diverse sisteme de gîndire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun. Eclectismul este tipic pentru stilurie de artă europeană de la începutul clasicismului, dar mai ales în istorism. În ceea ce privește calitatea artistică trebuie făcuta distincție între imitație și evoluție artistică. Termenul este folosit pentru a descrie combinația de elemente într-o singură lucrare din diverse stiluri istorice, mai ales în arhitectură și implicit, în artele plastice și decorative.
Termenul mai este uneori folosit pentru a descrie la varietatea stilistică a arhitecturii secolului 19, după perioada Neoclasicismului (aprox. 1820), deși revirimentul stilurilor din această perioadă, începând cu anii 1870, au fost numit, în general, istorism.
Anton Czigler (1767-1862) s-a născut într-o familiile de imigranți din Elveția, tatăl său fiind un fermier în județul Szerém din Ungaria. În 1789, în timpul domniei lui Iosif a participat la ultimul război turc, cât și la asediul de la Belgrad și Smederevo. A studiat mai târziu arhitectura la Viena, unde a obținut titlul de maestru architect.
După incendiile din 1801 ce au devastate orașul Gyula, Francis Wenckheim apelează la serviciile lui Anton Czigler pentru restaurarea conacului său afectat de incendiu. Acest conac a reprezentat prima lucrare a sa în calitate de architect. Czigler și-a construit o locuință în Gyula, începându-și totodată viața de familie.
Anton Czigler în timp a ajuns un arhitect celebru pe raza multor județe precum Arad, Bihor etc. Investitori privați și publici din aceste județe i-au încredințat responsabilitatea de a concepe clădiri publice sau rezidențiale, biserici și conace. Catedrala Nașterea “Sf. Ioan Botezătorul” din Arad (Catedrala Ortodoxă Veche) a fost construită între anii 1862-1865 după planurile arhitectului Anton Czigler.
„Casa cu lacăt”, un important obiectiv turistic al Aradului, amintește de evenimentele revoluţionare din 1848-1849. Clădirea este fosta reşedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece.
Casa Gotică a aparținut, de-a lungul timpului, unui număr de aproximativ 14 proprietari, care au ales să o utilizeze fie ca locuință familială, fie ca ambulatoriu medical pentru evrei.
Casa Hirschl, situată în Piața Avram Iancu din Arad, este una dintre cele mai vechi case de locuit din oraș. Clădirea găzduiește Sediul Casei de Cultură a Municipiului.