Casă familială

1897 / Strada Ilarie Chendi 1-3 / Monument Istoric

bookmark

Acest imobil cu parter și două etaje a fost ridicat în anul 1897 în stil neobaroc. Este situat pe strada Ilarie Chendi, nr.1-3, în prezent fiind constituit din locuințe private. În fața acestei clădiri, în anul 2012, a fost dezvelit un bustul din bronz al lui Szalacz Gyula, cel mai longeviv primar al Aradului ( 1875-1901).

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Pe fondul aspectelor social-politice prielnice, așezarea Aradului a cunoscut dezvoltarea urbanistică la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceasta împletindu-se cu fenomenul stilistic al Artei 1900, ca un mijloc de afiliere la cultura statelor Europei.

În arhitectura arădeană 1900, cei mai importanți arhitecți sunt următorii: arh. Tabakovics Emil, Steiner József, Szántay Lajos, Fenyves Károly, Babocs István și Kövér Lajos. Aceștia au ridicat aspectul urbanistic și architectural al Aradului la standarde europene, orașele Banatului devenind atracții turistice pentru vizitatori, cu edificii emblematice pentru localnici.

Arhitectură

Clădirea a fost ridicată în stil neo-baroc, cu muluri diversificate, feronerii deosebite şi vitralii. Faţada-parter dinspre str. Vasile Alecsandri a fost modificată în anii 1980 pentru dispensarul cartierului.

Curiozități

Salacz Gyula a fost unul dintre primarii Aradului despre care se vorbeşte şi astăzi. De curând administraţia a sărbătorit 180 de la naşterea lui, fiind cel mai longeviv primar al administraţiei locale.

De activitatea acestui primar se leagă finalizarea lucrărilor la turnul primăriei şi inaugurarea oficială a instituţiei administrative. De asemenea, de numele lui se leagă construirea celor mai importante clădiri din centrul istoric al Aradului, multe din ele constituind obiective de patrimoniu. Încă din timpul vieţii i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Aradului” (1910).

Salacz Gyula a fost primar între anii 1875–1901. În anul 2012 a avut loc ceremonia de dezvelire a monumentului ridicat în memoria sa. Bustul este amplasat la intersecţia străzilor Episcopiei şi Ilarie Chendi cu str. Salacz Gyula.

Evenimentul a fost organizat de municipalitatea arădeană în parteneriat cu oraşul Gyula din Ungaria, în cadrul Programului de colaborare culturală pe anul 2012 dintre cele două oraşe înfrățite. Personalitatea lui Salacz Gyula este strâns legată de cele două oraşe, întrucât acesta s-a născut în anul 1832 în Gyula.

Sumar

  • Clădirea cu parter și două etaje a fost ridicată în anul 1897 în stil neobaroc. În fața ei se află bustul lui Szalacz Gyula, cel mai longeviv primar al Aradului.
  • De numele lui Szalacz Gyula se leagă construirea celor mai importante clădiri din centrul istoric al Aradului, multe din ele constituind obiective de patrimoniu.
  • Salacz Gyula, primar al Aradului între anii 1875–1901, a primit titlul de „Cetăţean de onoare al Aradului” în 1910.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Casa de raport Tüdös

Casa de raport a inginerului şef Tüdös Bela, situată pe Bulevardul Revoluţiei nr. 40, a fost construită în anul 1902, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului arădean Kövér Lajos.

Casa Beller

Clădirea este o casă tipică a burghezului şvab înstărit, fiind construită în prima jumătate a secolului XIX. Clădirea a purtat câteva elemente a stilului barocului târziu în special ornamentaţia.

Casa lui Bruchner Lipót

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea a fost construită în anul 1910.

Comentarii