Casa lui Bruchner Lipót

1910 / Strada Elena Ghiba Birta 20 / Monument Istoric

bookmark

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea, construită în anul 1910, aparținea lui Bruckner Lipót – renumit tapițer, decorator și sculptor, deținător al unei fabrici de mobilă în orașul Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Bruckner Lipót a fost un renumit meseriaș și mic industriaș arădean care a deținut o fabrică de mobilă în orașul Arad. El era recunoscut între clienții săi pentru măiestria cu care decora, sculpta și tapița obiectele de mobilier produse în fabrica sa. Acesta și-a fondat fabrica de mobilă în anul 1882, la vechea adresă: Andrassy-ter 25, Palatul Neumann, lângă cofetăria Matzky.

În mica publicitate din ziarele locale ale vremii, Bruckner Lipot recomanda umătoarele obiecte de mobilier „propriu pregătite, solide și de o execuție elegantă”: dormitoare de la 190 florini, sufragerie de la 140 florini, garnituri de salon de la 95 de florini.

Bruckner Lipót, fiind un comerciant cu tact, a ales să vină în întâmpinarea clienților săi și cu un tip de mobilă exclusivistă din brandul „Neuschlosz Butor”. Fabrica pe care acesta o conducea a devenit la sfârșitul secolului al XIX-lea principalul furnizor al Societății Căilor Ferate Ungare. Atelierul său era catalogat ca fiind de rangul I.

Sumar

  • Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire construită în stil eclectic, cu un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession.
  • Clădirea a fost construită în anul 1910 și aparținea lui Bruckner Lipót – renumit tapițer, decorator și sculptor, deținător al unei fabrici de mobilă în orașul Arad.

Obiective turistice similare

Casa cu lacăt

„Casa cu lacăt”, un important obiectiv turistic al Aradului, amintește de evenimentele revoluţionare din 1848-1849. Clădirea este fosta reşedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece.

Casa Iacob Hirschl

Casa Hirschl, situată în Piața Avram Iancu din Arad, este una dintre cele mai vechi case de locuit din oraș. Clădirea găzduiește Sediul Casei de Cultură a Municipiului.

Casa Neo-românească

Clădirea a fost construită în perioada interbelică, 1910-1920, într-un stil architectural atipic Aradului, stilul neoromânesc. Actualmente, clădirea găzduiește o reședință familială.

Comentarii