Casa “Sava Tekelja” din Cuvin, Comuna Ghioroc  

bookmark

Casa “Sava Tekelja”, este situată pe strada principală la nr. 14, în localitatea Cuvin. Imobilul datează din jurul anului 1810. Sava Tekelja (1761-1842), s-a născut la Arad, o personalitate marcantă a vremurilor sale, fiind primul sârb doctor în drept şi fondatorul Colegiului Sârbesc din Budapesta, “Tekelijanum”. Această locuinţă reprezenta pentru Sava Tekelja un loc de refugiu, de linişte şi relaxare, aproape de proprităţile sale din zona Cuvin şi Miniş pe care îşi cultiva viţa de vie.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Curiozităţi

  • Localitatea Cuvin, atestată ca străveche aşezare viticolă, deţine bogate tradiţii legate de lupta pentru eliberare naţională a maselor. Istoria locală confirmă că o grupare de ţărani a intenţionat în 1874 să încheie un pact cu ţăranii răsculaţi ce au ajuns până în localitatea Şoimoş. Fiind capturaţi de gărzile autorităţilor, unii dintre ei au fost executaţi pe această stradă principală a localităţii.
  • În anul Revoluţiei din 1848, aici au avut loc proteste ale ţăranilor împotriva administraţiei reacţionare.
  • În imobilul cu numărul 24 au avut loc, după înăbușirea Revoluţiei, mai multe întruniri între oficialii români, privind drepturile naționale. La una dintre aceste întruniri a participat în aprilie 1850, generalul Gheorghe Magheru, fruntaş al Revoluției din 1848 din Ţara Românească. Generalul a fost însoţit de o suită de lideri arădeni, printre care: Ioan Popovici, Grigore Popovici şi Atanasie Şandor.
  • Istoria locală atestă faptul că pe vechea vatră a satului Cuvin, între Valea Danciului și Valea Bisericii, se pot observa urmele unui străvechi cimitir, iar pe Dealul Miloaia exista cândva o veche biserică din lemn.
  • Episcopul Sinesie Jivanovici menţiona în anul 1755 că în localitatea Cuvin exista o biserică de piatră sfiinţită în anul 1715.
  • În localitatea Cuvin încă se păstrează aceeaşi organizare a ansamblului rural, centrul incluzând biserica ortodoxă și fosta reşedinţă a mitropolitului Andrei Şaguna, amplasată frontal bisericii.
  • La finele secolului X aici se afla vechea cetateCheve a voievodului Glad. Ar putea fi identificată cu cetatea Keuee din Gesta Hungarorum. Se presupune că aici Glad, după o bătălie cu ungurii, a semnat un tratat de pace în 1934.
  • În secolul XIX, aici a rezidat episcopul român ortodox al Aradului, Gherasim Rat, decedat in 1850. Localitatea Cuvin a fost pentru o perioadă centrul Episcopiei Ortodoxe a Aradului.

Comentarii