Casa urbarială, (Urbarialhaus) din Sântana

bookmark

Casa urbarială (Urbarialhaus) este localizată pe strada Muncii din oraşul Sântana, fiind ridicată lângă biserica romano-catolică “Sfânta Ana” în anul 1749.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Curiozităţi

  • Lângă biserica romano-catolică “Sfânta Ana” se găseşte clădirea denumită “Urbarial-Haus”, fosta reşedinţă a administraţiei domeniale, folosită până în pragul Revoluţiei de la 1848 pentru perceperea şi depozitarea produselor provenite din renta feudală.
  • Până la începutul secolului al XVIII-lea, abuzurile nobililor faţă de ţărănime au ajuns să afecteze, în mod direct, veniturile statului. În acest context, Curtea de la Viena a iniţiat o nouă politică socială. Noua reglementare urbarială, pusă în practică în anul 1765 din ordinul împărătesei Maria Tereza, a îmbunătăţit situaţia economică a iobagilor.
  • Prin instituţii urbariale precum cea din Sântana, erau colectate impozitele în bani în raport de volumul de muncă şi de cantitatea produselor agricole. Banii colectaţi de casele urbariale erau direcţionaţi atât către Viena, cât şi către seniorul local.
  • La sfârşitul secolului al XVIII-lea, ţărănimea a început lupta pentru revendicarea drepturilor iobăgeşti. În aceeaşi perioadã, s-a constatat şi o creştere vertiginoasă a numărului meşteşugarilor din Sântana, care au început să se organizeze în diferite asociaţii, bresle.
  • Conform registrelor Casei Urbariale din Sântana, în perioada anilor 1771 -1772, aici erau înregistraţi 254 de iobagi cu drept de strămutare, precum şi 2 jeleri fără casă.
  • Iobagii erau obligaţi să presteze servicii diverse pe domeniul stăpânului de atunci, nobilul Gheorghe Fekete de Galantha (comite al Aradului).

Comentarii