Castelul Mocsony, sat Bulci, comuna Bata

bookmark

Castelul Mocsony de la marginea localităţii Bulci este situat la cca. 400 m de râul Mureș, fiind atestat documentar între anii 1850 – 1900.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istorie

Un prin ansamblu nobiliar de dimensiuni mai reduse este ridicat la începutul secolului al XIX-lea, fiind alcătuit dintr-o reședință nobiliară care pe urmă este înglobată în corpul central al palatului de astăzi. Despre proprietarul care a comandat acest prim proiect nu se cunosc suficiente informații, însă din documentele vremii este știut faptul că ansamblul, împreună cu întregul domeniu nobiliar, ajung în 1858 în proprietatea lui Antoniu I Mocsony de Foen.

Pe două din fațadele conacului se află terase cu blazoanele familiei sculptate în relief, care au supraviețuit deteriorărilor de după al doilea război mondial. Corpul central al clădirii deţine o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu. Lângă conac, Anton Mocsony de Foen a ridicat o biserică și o școală pentru copiii din localitate.

Familia de origine aromână Mocioni (Mocsonyi) a fost, în cadrul scenei socio-politice a Imperiului Austro-Ungar, una dintre cele mai cunoscute familii nobiliare ale epocii moderne. Cărturari de seamă și personalităţi politice iscusite, membrii acstei familii se vor impune prin implicarea activă la lupta pentru afirmarea identității românilor din această parte a ţării, fiind liderii scenei politice bănățene timp de opt decenii la rând. În decursul anilor, membrii familiei își achiziționează numeroase domenii în aceste locuri, dezvoltându-şi cinci ansambluri nobiliare impresionante: la Birchiș (ars în 1944), la Vlaicovăț (astăzi în Serbia), la Foeni (jud. Timiș), la Căpâlnaș (jud. Arad) și aici la Bulci.

Antoniu Mocsony, după ce achiziționează în 1857 moșia din Bulci, extinde clădirea rezidențială existentă cu cele două aripi laterale, transformând-o într-o veritabilă reședință nobiliară. De asemenea, Antoniu finanțează construcția a numeroase case pe domeniul de la Bulci, a școlii și a bisericii catolice a satului, între anii 1870-1871.

Ultimul descendent al familiei Mocsony, Antoniu II Mocsony, a devenit în contextul României Mari maestru vânătorilor regale. Acesta intervine asupra ansamblului moștenit în 1908, aducându-l la forma vizibilă de astăzi, reamenajând spațiile interioare ale conacului. Tot Antoniu II va dezvolta parcul dendrologic, îmbogățindu-l cu noi specii de arbori și cu o impresionantă seră, construită în 1912.

Instalarea regimului comunist la puterea ţării a dus la decăderea domeniului, după ce lui Ionel Mocioni-Stârcea îi vor fi confiscate moșiile și implicit ansamblul nobiliar. După 1953 clădirea a fos transformată în spital de neuropsihiatrie, iar pe urmă în sanatoriu TBC. Actualmente, ansamblul a rămas în administrarea Spitalului Județean Arad.

Curiozităţi

În perioada ultimilor doi proprietari, Antoniu şi fiul său adoptiv Ionel Mocsony-Stârcea, conacul din Bulci a întreţinut o atmosferă intensă, în acest loc venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea de Hohenzollern, al cărui maestru de vânătoare era Antoniu. După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena şi regele Mihai I.

În 1943, datorită lui Ionel Mocsony-Stârcea, familia regală a României va achiziţiona castelul contelui Huniady de la Săvârşin, situat în apropierea domeniilor Mocsony.

Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de către Anton Mocioni de Foen. Domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor o rentă anuală de 10 000 florini aur.

Sumar

  • Despre proprietarul care a comandat acest prim proiect nu se cunosc suficiente informații, însă din documentele vremii este știut faptul că ansamblul, împreună cu întregul domeniu nobiliar, ajung în 1858 în proprietatea lui Antoniu I Mocsony de Foen.
  • Familia de origine aromână Mocioni (Mocsonyi) a fost, în cadrul scenei socio-politice a Imperiului Austro-Ungar, una dintre cele mai cunoscute familii nobiliare ale epocii moderne.
  • Antoniu Mocsony, după ce achiziționează în 1857 moșia din Bulci, extinde clădirea rezidențială existentă cu cele două aripi laterale, transformând-o într-o veritabilă reședință nobiliară.
  • Instalarea regimului comunist la puterea ţării a dus la decăderea domeniului, după ce lui Ionel Mocioni-Stârcea îi vor fi confiscate moșiile și implicit ansamblul nobiliar.

Comentarii