Castelul Purgly din Șofronea

bookmark

Castelul nobiliar Purgly este situat la o distanţă de 2 kilometri vest de localitatea Şofronea, în apropierea gării. Imobilul este realizat într-un stil arhitectural seccession. A fost ridicat în anul 1789, însă în anul 1889 apare prima atestare documentară.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Castelul Purgly reprezintă o bijuterie arhitecturală pentru judeţul Arad, modelul fiind inspirat din cel al Castelului Huniazilor. Edificiul este localizat la o distanță de 2 kilometri vest de localitatea Șofronea, la doar 15 kilometri de oraşul Arad.

Anul ridicării castelului este incert, dar se presupune că a fost ridicat în anul 1789. Prima atestare documentară clară apare abia în anul 1889, amintit fiind într-un transfer de moșii.

Domeniul nobiliar Purgly avea o întindere de aproximativ 500 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu, porumb şi o vie impunătoare. Baronul Janos Purgly i-a donat fiului său, Laszlo Purgly, întreaga proprietate: 860 de iugăre cadastrale de teren, castelul, o fermă de animale, o plantaţie de pomi fructiferi şi una de viţă de vie. După ce a ajuns proprietar al domeniului, una dintre preocupările principale ale lui Laszlo Purgly a fost sponsorizarea construcţiei Bisericii Evanghelice Lutherane (Biserica Roşie) din Arad. Baronul Laszlo Purgly era căsătorit cu Margit Purgly, care în anul 1922 s-a sinucis din cauza in­­fidelităţii soţului ei. Acesta şi-a înmormântat soţia în curtea castelului şi s-a recăsătorit cu sora soţiei sale.

La rândul lui, baronul László Purgly a avut parte de un sfârșit trist. În anul 1949 a fost deportat la Târgu Jiu ca deţinut politic. Peste doi ani, în 1951, a revenit la Arad, însă a murit de foame în subsolul casei parohiale a Bisericii Roșii. Fiindcă era respectat, localnicii din Șofronea au încercat să-i aducă mâncare, însă au fost împiedicați de comuniști să ajungă la el. A fost înmormântat alături de cea de-a doua soție la cimitirul „Eternitatea” din Arad.

Odată cu ocupaţia trupelor sovietice, mormântul primei sale soții, Margit, de la Şofronea, a fost profanat, craniul ei ajungând minge de fotbal pentru soldaţii ruşi. În urma sa nu a rămas vreun moştenitor.

Arhitectură

Construcţia castelului a fost realizată în două etape, primele clădiri au fost ridicate până în anul 1850, iar finalizarea s-a produs în anul 1889 când castelul a căpătat forma actuală. Castelul este construit în stil secession, stil preferat de baronul Janos Purgly, cel care s-a ocupat de lucrări.

Clădirea nobiliară Purgly este alcătuită dintr-un corp central, zidită în stil eclectic după modelul Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Castelul este structurat cu un etaj și cu un donjon de factură medievală. Pe fațadă clădirii, în exterior, castelul este dantelat și este prevăzut cu mici turnulețe, specific arhitecturii medievale. Interiorul păstrează forma inițială și se remarcă prin aspect, iar sala de recepție cu tavanul lucrat artistic cu casete din lemn. Accesul spre această sală se realizează prin intrarea principală din corpul central.  Sufrageria, salonul și sala mare, cu dimensiuni de 10 metri pe 7 metri, se găsesc la parter. Palatul este prevăzut cu vitralii deosebit de frumoase.

Curiozităţi

  • În prezent, domeniul Purgly are o suprafață de 5 hectare și este înregistrat în patrimoniul național ca monument istoric.
  • După renovare, castelul a devenit un centru internațional de conferințe, aici având loc diverse întâlniri între oameni de ştiinţă, intelectuali, doctori, profesori şi oameni de afaceri din toată lumea.
  • În partea din spate a castelului a fost amenajat un ștrand termal, după modelul băilor romane, apa având 30 de grade Celsius și proprietăți curative, fiind utilizată în tratamentul unor boli ca reumatismul, coxartroze, artroze, astm bronșic şi circulație periferică. Ștrandul este deschis pe toată durata anului.
  • Ştrandul are în componenţa sa arbori seculari şi o pepinieră, unde sunt plantaţi peste 100 de pomi.
  • Sora lui Laszlo Purgly, Magdolna, s-a căsătorit la Arad pe 22 iulie 1901 cu Horthy Miklós, iar acesta a devenit guvernatorul Ungariei la 1 martie 1920, ocupând această poziție până la data de 15 octombrie 1944. A condus Ungaria în perioada interbelică și în timpul celui de-al doilea război mondial și a instaurat un regim totalitar de dreapta.
  • László Purgly a contribuit cel mai mult la finanțarea Bisericii Evanghelice Lutherane din Arad, cunoscută sub numele de „Biserica Roșie”.

Comentarii