Castelul “Solymossy” este situat la poalele dealului Mocrii, nr. 1A, sat Mocrea, la 2 kilometri distanţă de oraşul Ineu. Clădirea este monument de arhitectură neoclasică. A fost construită în anul 1834 , în mijlocul unui frumos parc cu specii rare de arbori.
La câţiva kilometri de oraşul Ineu, în localitatea Mocrea se află Castelul Solymossy. Conacul nobiliar a fost ridicat în anul 1834 de către baronul Alexandru Aczel şi a fost amplasat în mijlocul unui parc cu specii rare de arbori. Monument de arhitectura neoclasică, castelul are pivniţe mari, săpate direct în stâncă încă din secolul al XVII-lea.
Baronul Atzel Ștefan, cumpără în 1803 moşiile Șicula, Seleuș, Mocrea, Iermata şi moșia Ineului, iar în anul 1808 cumpără și moşia de la Gurba. Baronul avea o pasiune deosebită pentru cultura viței de vie, deţinând la Mocrea plantații vaste. Aşadar, lângă Mocrea, producţia de vin a baronului Aczel era depozitată în renumitele pivniţe de sub dealul Mocrii.
Baronul Atzel a deţinut mai multe funcții administrative printre care și cea de consilier regal. A avut mai mulți copii, însă cel de al doilea fiu al său, Peter Atzel, trăind între anii 1836-1901, a devenit Prefect şi Comite al Aradului, a ctitorit biserica din Mocrea între anii 1864-1868, iar fratele său Alexandru Atzel este cel care a construit vechiul Spital din oraşul Ineu, precum şi biserica romano-catolică în 1858.
Istoria locului relevă faptul că în acest conac au avut loc nenumărate petreceri cu invitaţi de seamă. Însă Petru Aczel, fratele lui Alexandru, un membru marcant al familiei, a pierdut în 1879 întregul domeniu la un joc de cărţi în favoarea baronului Solymossy.
Baronul Solymossy Ladislau (de origine evreu) provenea din oraşul Gyor, Ungaria. În jurul anului 1833, acesta cumpără de la baronul Klein Ferencz întregul domeniu al Ineului. Va trece de la iudaism la catolicism, luând numele de Solymossy, fiind înnobilat cu titlul de baron în anul 1877. Baronul se casătorește în 1860 cu doamna Tereza Horvath, cu care va avea un fiu pe nume Ludovic, care în anul 1887 se casătorește cu Elma Bohuş, fiica moșierului de la Șiria. Ludovic Solymossy şi Elma Bohuş vor avea împreună doi copii (Tibor şi Iris).
Bătrânul baron Ladislau Solymossy decedează în anul 1904, iar fiul său, Ludovic Solymossy, va moşteni toate moşiile familiei.
Familia Solymossy a renovat clădirea şi a folosit-o ca reşedinţă nobiliară până după al doilea război mondial, când domeniul a fost naţionalizat. Castelul Solymossy a devenit spital de psihiatrie (sanatoriu) şi ani la rând a fost neîngrijit. Recent a fost renovat, datorită intervenţiei Consiliului Judeţean Arad.
Compoziţia arhitecturală a imobilului este simetrică, având formă dreptunghiulară. Accesul în clădire este străjuit de patru coloane masive, decorate în stil doric ce susţin frontonul construcţiei.
Corpul principal a fost realizat cu câte un balcon în fiecare latură a sa.
Remarcabil este şi tavanul boltit din holul central al edificiului, element unic întânit la vechile conace din această zonă a fostului Imperiu Austro-Ungar.
Ferestrele faţadelor principale şi laterale sunt decorate cu ancadramente drepte sau circulare, pentru crea o imagine impunătoare acestei clădiri.
De la construcţia sa, conacul Solymossy nu a suferit intervenţii radicale şi nici modificări majore.