Ruinele Cetăţii Agrişu Mare sunt localizate pe Dealul Cioaca, la 500 metri vest de satul Agrişu Mare. Ruinele şi vestigiile descoperite datează din secolele XIV- XV.
Cetatea a fost ridicată de către comitele de Zărand şi Bekeş, Andrei Kulcsei, după ce a primit domeniul Agrişului în anul 1356, deţinându-l până în anul 1375. La moartea lui Ladislau de Agrişu, neavând urmaşi, în anul 1406, regele a donat-o alături de satele aparţinătoare, lui Andrei Tétény, strămoş al familiei nobiliare Kapi.
Regele Sigismund de Luxemburg, i-a schimbat din nou proprietarul în 1409, an după care cetatea nu mai este menţionată în niciun document.
Pe urmă, la conducerea Agrişului au venit noi stăpâni, nobilii din familia Massay, rămânând aici până în secolul al XVI-lea. Domeniul cetăţii Agriş era compus din 4 sate maghiare şi 13 sate româneşti.
Ruinele cetăţii încă se mai pot vedea pe dealul Cioaca, aflat în sud-vestul localităţii Agrişu-Mare. În vârful acestuia se distinge încă o construcţie de pământ de formă aproape circulară iar pe platoul din mijlocul dealului, pe o lungime de aproape 8 metri, încă sunt vizibile urmele unui zid cu o grosime de 1.5 metri şi un altul, perpendicular, care depăşeşte cu puţin grosimea de jumătate de metru.
Platoul central era împrejmuit de un şanţ care atingea o adâncime de până la patru metri şi o lăţime între 14 şi 20 de metri, care, în exterior, era completat de un val de pământ. Alte urme de construcţii care se mai păstrează au dus la presupunerea că cetatea era locuită şi avea, probabil, şi un turn.