Hotelul Ardealul Arad, cu denumirea lui istorică de „Grand Hotel Crucea Albă”, a fost fondat în anul 1841 și este un hotel cu tradiție. Amplasat în centrul orașului, lângă Teatrul de Stat „Ioan Slavici”, hotelul îşi primeşte în continuare oaspeţii, având o capacitate de 146 locuri.
În 1868, după inaugurarea căii ferate Arad – Alba Iulia, activitatea de poștalion pe Strada Eminescu încetează, iar în clădire se deschide Hotelul Crucea Albă. În 1872, în sala de festivități are loc o adunare a peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești.
Alte momente importante care au avut loc în această clădire: constituirea Asociației Culturale Române Arădeane şi formarea, în 1872, unei organizații politice a românilor din vestul Transilvaniei. De-a lungul timpului, hotelul a găzduit personalități marcante ale vieții cultural-artistice ale vremii, cum ar fi: George Coșbuc, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Cincinat Pavelescu, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, François Copée, Ady Endre și Arany Janos.
În sala de festivități a Hotelului au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Cassalis (1912). Pianul la care a concertat Franz Liszt, în sala hotelului, este şi acum păstrat la Muzeul oraşului Arad.
Clădirea a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Franz Mahler, în locul unui han din secolul al XVIII-lea. Stația de postalion din fața hotelului, așezată la bifurcația drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania și Banat, a fost inspiraţia denumirii vechi a hotelului: „Crucea Albă”. Restaurarea frumoasei clădiri datează din 1974.
Sala de festivităţi a hotelului a avut un parcurs interesant: dacă în perioada secolului XIX - început de secol XX, aici au concertat compozitori precum Franz Liszt, Johann Strauss fiul, Johannes Brahms sau Pablo Cassalis, în istoria mai recentă a hotelului, locaţia a găzduit cinematograful Mureşul, iar ulterior, o discotecă. În prezent, sala este folosită de biserica neoprotestantă „Metanoia”.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este situat la intrarea principală în axul Bulevardului Revoluţiei. Aici au loc, pe lângă stagiunile trupei de teatru, evenimente cultural-artistice.
Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
Turnul de Apă a servit, în trecut, la aprovizionarea cu apă a orașului și la semnalarea incendiilor. Astăzi, acesta este declarat un mini-muzeu al apei, care găzduiește expoziții tematice.