Palatul Hermann Gyula

1850 – 1900 / Bd. Revoluţiei 96 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Hermann Gyula, unul dintre cele mai pretențioase palate de pe principalul bulevard al orașului Arad, a fost ridicat în stil eclectic la începutul anilor 1880 de către negustorul înstărit Gyula Hermann și soția acestuia.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Unul dintre cele mai frumoase palate de pe bulevardul principal al Aradului a fost construit la începutul anilor 1880 de către negustorul Gyula Hermann şi soţia acestuia. În clădire erau amenajate iniţial patru apartamente de lux, iar în spatele acesteia se întindea curtea şi grădina proiectate complex. Plastica decorativă a edificiului a fost realizată de sculptorul András Tóth (autorul statuii Kossuth din Salonta, tatăl renumitului poet maghiar, Árpád Tóth).

Limbajul decorativ al clădirii eclectice este dominat de elemente stilistice baroce. Monumentul este unul dintre cele mai impresionante construcţii eclectice din Arad – stil de altfel bine reprezentat în oraş – graţie aspectului armonios al faţadelor sale, dar mai cu seamă decorului plastic foarte exigent al acestora.

Arhitectură

Clădirea eclectică cu elemente de stil neobaroc, cu două etaje, a avut inițial patru apartamente luxoase, o curte spaţioasă şi o grădină. La parter, vitrinele spaţiilor comerciale sunt încadrate de coloane de fier în stil baroc.

Elemente de stil specifice sunt şi cele două logii de la etajul I, cu ornamentaţie barocă. Intrarea a fost străjuită de două statuete, reprezentându-i pe Samson şi Hercule - opera sculptorului András Tóth.

Curiozități

Sculptorul András Tóth este autorul statuii Kossuth din Salonta, tatăl renumitului poet maghiar, Árpád Tóth.

Sumar

  • Palatul Herman Gyula, unul dintre cele mai pretențioase palate de pe principalul bulevard al orașului Arad, a fost ridicat în stil eclectic la începutul anilor 1880.
  • În clădire erau amenajate inițial patru apartamente de lux, iar în spatele acesteia se întindea curtea și grădina exigent proiectate.
  • Limbajul decorativ al clădirii eclectice este dominat de elemente stilistice baroce.
  • La parter, vitrinele spațiilor comerciale sunt încadrate de coloane de fier de stil baroc.
  • Intrarea a fost străjuită de două statuete, reprezentându-i pe Samson şi Hercule, ele fiind opera sculptorului András Tóth.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Cenad

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad. Aspectul impunător al Palatului, caracteristic pentru arhitectura de secol al XIX-lea.

Palatul Szántay

Palatul arhitectului arădean Lajos Szántay este situat la intersecția străzii Horia cu strada Episcopiei. Clădirea este o realizare spectaculoasă a proprietarului, construită în 1905.

Palatul Bohuş

Clădirea de dimensiuni impozante, inaugurată în 1913, a fost concepută de arhitectul Lajos Szántay. În această clădire s-a deschis primul cinematograf al oraşului.

Comentarii