Palatul Nádasdy

1904 / Strada Meţianu 2 / Monument Istoric

bookmark

Situat pe strada Meţianu, nr. 2, Palatul Nadasdy este un frumos exemplar al perioadei geometrice a stilului Jugendstil. Clădirea cu parter şi două etaje a fost realizată în anul 1904, după planurile inginerului Sándór Reisinger.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mijlocie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente arhitecturale din Europa Centrală. Arhitecţii capabili să concretizeze caracteristicile stilului Secession în clădiri de un rafinament deosebit, au construit pentru familiile întreprinzătorilor locali arădeni numeroase şi ambiţioase imobile de raport care marchează, până astăzi, contextul urban în centrul acestor oraşe.

Arhitectură

Ornamentica Palatului Nadasdy se exprimă sub forma ancadramentelor profilate ale deschiderilor ce diferă de la etaj la etaj și prin punctarea colțurilor ferestrelor cu butoni din ceramică, diferiți ca formă și mărimi la cele două nivele.

Bogatul decor în relief din ceramică, dispus în metopele dintre ferestrele etajelor, și bow-window-ul de la fațada dinspre Bulevardul Revoluției, dau o notă distinctă edificiului. La personalitatea acestuia mai contribuie și frumosul turn conic, de colț, ce se înalță de pe o bază în relief încadrată stânga-dreapta de câte un atic.

La jumătatea turnului, un brâu din simulacre de lucarne metalice frumos lucrate, scot în evidență partea terminată a turnului, realizată artistic, cum de altfel același tip de lucarne de mai mari dimensiuni subliniază acoperișul în mai multe ape al edificiului.

Curiozități

Sfârşitul sec. al XIX-lea coincide cu perioada artei Secession și Jugendstil/Art-Nouveau atât pe plan mondial cât şi local. În acest context, Aradul a fost împânzit în scurt timp de edificii stil 1900, astfel că numeroşi evrei, precum Domon Alexandru, au comandat modificări la faţadele caselor lor.

Pe atunci s-au remarcat şi arhitecţi evrei precum Sándór Reisinger, care este autorul a câtorva vile proprii, dar şi al altor edificii precum Palatul Agricol - azi Muzeul de Artă, Palatul Nadasdy sau Şcoala evreiască - azi Şcoala generală nr. 2.

Reisinger Sándor a fost un alt arhitect de succes care a lucrat nu doar în Arad, ci în toată Ungaria de atunci. A proiectat clădiri foarte importante, printre care: fabrici în Budapesta, palate de raport, tribunale și numeroase clădiri pentru învățământ.

La Cluj a proiectat clădirea centrală a Universității, licee și internate în vreo 7-8 orașe din Transilvania. În Arad și-a construit propria vilă elegantă pe malul Mureșului.

Sumar

  • Palatul Nadasdy a fost construit în 1904 și este un exemplar reprezentativ al perioadei geometrice a stilului Jugendstil.
  • Clădirea cu parter şi două etaje a fost realizată după planurile inginerului Sándór Reisinger.
  • Reisinger Sándor a fost un arhitect de succes cu o activitate atât în Arad, cât și în toată Ungaria de atunci.

Obiective turistice similare

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Palatul Andrenyi

Palatul Andrenyi este situat în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluţiei, în apropierea Palatului Administrativ. Acesta adăpostește sălile de curs ale Palatului Copiilor din Arad.

Palatul Cenad

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad. Aspectul impunător al Palatului, caracteristic pentru arhitectura de secol al XIX-lea.

Comentarii