Ruinele Abaţiei benedictine, sat Bulci, comuna Bata

bookmark

Ruinele abiaţiei benedictine sunt localizate în perimetrul numit „La Cetate” din satul Bulci, judeţul Arad, la 500 m Nord de cimitir și la 10 m Vest de malul râului Mureș. Edificiul medieval este datat între secolele XIII-XVI.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istorie

În perioada ocupaţiei romane, aici a funcţionat un castru roman care a aparţinut Legiunii a XIII-a Gemina. Din cărămizile castrului, inscripționate cu însemnele legiunii romane, a fost construită o mănăstire medievală.

Clădirea, ce datează din secolul al XIII-lea, reprezintă o abație romano-catolică zidită de călugării benedictini, fiind una dintre cele mai vechi și cele mai înstărite mănăstiri din regiunea Banatului. Ruinele acestei mănăstiri păstrează și astăzi urmele terasamentelor, precum și porţiuni ale fundaţiei în pământ.

În jurul anului 1241, jafurile invadatorilor tătari au distrus multe mănăstiri din această parte a Banatului. Lângă zidurile mănăstirii, tătarii au purtat o serie de bătălii crâncene cu gărzile protectoare ale Abaţiei. În decursul existenţei sale, măreția mănăstirii şi bogăţia vistieriei bisericii au atras mulţi jefuitori, fie ei străini ori din vecinătate.

În urma bătăliilor purtate împotriva tătarilor, clădirea abaţiei din Bulci a fost refăcută prin mijlocirea episcopului “Bulcsu”, de la al cărui nume provine denumirea satului Bulci.

În decursul secolului al XVI-lea (1551-1552), Abaţia benedictină din Bulci este din nou supusă atacurilor otomane din Transilvania. Atacul armatelor turceşti devastează atât satul cât și locuitorii aproape în întregime. Supravieţuitorii s-au refugiat în alte localități de pe Valea Mureșului.

Istoria locului relevă faptul că locuitorii din Bulci au fost nevoiţi să trăiască mai mult de un secol departe de satul lor natal, păstrând totuși credința lor catolică.

La jumătatea secolului al XVIII-lea ( 1749), un călugăr catolic pe nume Berecky Hiarion, întemeiază noua localitate Bulci, căutând pe toţi descendenţii celor care au părăsit satul în timpul atacurilor turceşti. Cu această ocazie, noua comunitate va reconstrui vechea biserică catolică.

Curiozităţi

Localitatea Bulci a fost declarată parohie romano-catolică.

În șanțurile cetății au fost descoperite oseminte arse ale soldaţilor și ale cailor acestora.

În secolul al XIV-lea, mănăstirea devine un important pol de cultură, loc în care lucrau maeştricopişti, datorită cărora s-a păstrat până în zilele noastre un Codice conținând texte ale istoricului roman Titus Livius.

Sumar

  • În perioada ocupaţiei romane, aici a funcţionat un castru roman care a aparţinut Legiunii a XIII-a Gemina.
  • Din cărămizile castrului, inscripționate cu însemnele legiunii romane, a fost construită o mănăstire medievală.
  • Localitatea Bulci a fost declarată parohie romano-catolică.
  • În secolul al XIV-lea, mănăstirea devine un important pol de cultură, loc în care lucrau maeştricopişti, datorit cărora s-a păstrat până în zilele noastre un Codice conținând texte ale istoricului roman Titus Livius.

Comentarii