Clădirea vechii şcoli româneşti din Lipova, situată pe strada 9 Mai, nr.1. oraş, a fost ridicată în anul 1819 în stil baroc. De-a lungul anilor acest edificiu şcolar a purtat mai multe nume, însă astăzi ese cunoscut sub denumirea Liceului “Atanasie Marienescu”. Anul înfiinţării actualei şcolii este 1919 când la 1 octombrie se deschide anul şcolar într-un nou stat unitar, România. Primul director al acestei şcoli a fost profesorul de matematică Vasile Suciu.
În cronica pictată de la Viena s-a menţionat că în perioada anilor 1325-1327, Regele Carol I ridică la Lipova o Mănăstire pentru ordinul Franciscanilor, în cinstirea vărului său Sfântul Ladislau de Toulouse. Alături de această veche mănăstire funcţiona şi o şcoală pentru călugări, cu predare în limba latină.
Se spune că sub ocupaţia ontomană dintre anii 1551-1718, în oraşul Lipova au funcţionat şapte şcoli elementare musulmane, iar turcii erau interesaţi să înveţe limba băştinaşilor.
Într-un document datat din 22 octombrie 1770, se menţionează că Şcoala Românească funcţiona de 33 de ani în acest oraş, adică din 1737.
O clădire cu specific şcolar se zideşte abia în anul 1773, pe locul unde este astăzi Localul nr.3 al Liceului ”Atanasie Marienescu”, lângă clădirea Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”, pe strada 9 Mai, nr.1, sub conducerea dascălului Moise Petrovici.
În anul 1819 se construieşte un edificiu şcolar cu etaj, lângă Biserica Romano-Catolică, pentru copiii familiilor de şvabi stabiliţi în Lipova. Mai precis, este vorba de fostul Local nr.2 al Liceului „Atanasie Marienescu”, care a fost retrocedat bisericii catolice.
În anul 1803, Şcoala Românească din Lipova era frecventată de 115 copii, avându-l ca învăţător pe Melente Stancovici. În anul şcolar 1807-1808, învăţătorul menţionat este Grigore Obradovici.
Începând cu anul 1860, când s-a finalizat construcţia unităţii şcolare în care astăzi funcţionează Liceul „Atanasie Marienescu”, cu două intrări din strada Aurel Vânătu, a luat fiinţă Şcoala Confesională Catolică de Gospodărie destinat fetelor, cu predare în limba germană şi maghiară. Această unitate de învăţământ a fost cunoscută sub numele de “Claustrul Notre Dame”.
În anul 1868, Lipova avea 2998 de locuitori români şi 160 de elevi, educaţi de către dascălii: Simeon Gomboş, Constantin Crăciun şi Darie Putici.
Între 1904-1905, se înregistrează 302 elevi de care se ocupau învăţătorii: Iuliu Onu, Iuliu Putici şi Ioan Lucaci.
Din aceştia, învăţătorul Iuliu Putici a fost numit director al şcolii româneşti după pensionarea lui Ioan Tuducescu, fiind ales de comunitatea lipovană ca fiu al Lipovei. Iuliu Putici a fost absolvent al şcolii româneşti Preparandia din Arad.
În decursul istoriei sale, Şcoala românească din oraşul Lipova a purtat mai multe denumiri precum:
Şcoala elementară română în 1936; Gimnaziul mixt în 954; Şcoala Medie Mixtă Lipova în 1965 ; Liceul Teoretic Lipova în 1970; Liceul de Cultură Generală Lipova în 1977; Liceul Industrial Lipova în 1990 ; Grupul Școlar Industrial Lipova în 1992; Grupul Şcolar Industrial “Atanasie Marienescu” Lipova în 2001; Grupul Şcolar “Atanasie Marienescu” Lipova în 2012 ;
În prezent este ştiut sub acest nume: Liceul “Atanasie Marienescu” Lipova.
Atanasie Marian Marienescu