Sediul Asociației Muncitorilor

1850 – 1900 / Strada Gheorghe Bariţiu 37 / Monument Istoric

bookmark

Pe data de 1 iulie, 1870, în cadrul unei întruniri a muncitorilor arădeni în această clădire, s-a înfiinţat „Asociaţia Generală a Muncitorilor din Arad”, una dintre primele asociaţii de luptă a proletariatului din acest oraş. Asociaţia Generală a Muncitorilor din Arad a fost printre primele organizaţii de masă a proletariatului socialist din România, care şi-a bazat programul politic pe ideile marxiste.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Legăturile mai vechi ale muncitorimii arădene cu mişcarea muncitorească de peste hotare s-au manifestat încă din primii ani ai Internaţionalei I, înfiinţată la Londra, la 28 septembrie 1864, de către Karl Marx şi Friedrich Engels, în special prin militanții socialiști români Gheorghe Ungureanu şi Carol Farcaş, membri ai Internaţionalei. Datorită activităţii lor, această asociaţie şi-a propus să ofere muncitorimii arădene cadrul politic adecvat. Din pricina autorităţilor vremii, care refuzau funcţionarea unei asemenea asociaţii, muncitorii au trebuit să adopte un statut moderat.

Concomitent, în anii 1870 îşi fac apariţia organizaţii socialiste în localitǎţi din Transilvania, dintre care cea mai importantǎ a fost Asociaţia generalǎ a Muncitorilor din Timişoara, care îşi începe activitatea în 1868 şi îşi propunea, ca scop, apǎrarea intereselor Muncitorilor din oraş şi regiune. În 1869, Asociaţia a aderat la Internaţionala I, devenind secţie a acesteia. Asociaţii asemǎnǎtoare s-au înfiinţat la Arad (1870), Reşiţa (1871), precum şi în alte localitǎţi, cum ar fi: Anina, Oradea, Oraviţa, Braşov, Sibiu şi Cluj.

Între anii 1843 şi 1872, când se constituie Asociaţia generalǎ a lucrǎtorilor din România, s-au creat peste 20 de organizaţii profesionale muncitoreşti pe teritoriul României. Asociaţia generalǎ a lucrǎtorilor din România era prima organizaţie naţionalǎ a Muncitorilor români şi una din primele din lume care îşi propunea, ca principal obiectiv, apǎrarea drepturilor şi intereselor profesionale ale acestora.

Curiozități

Pe fațada clădirii din Piața Catedralei, pe o placă de marmură albă, astăzi stau scrise următoarele cuvinte: “În această clădire s-a constituit la 1 iulie 1870 “Asociația Muncitorilor din Arad”, afiliată la Internaționala I-a condusă de către fondatorii socialismului științific K. Marx și Fr. Engles”

Sumar

  • Pe data de 1 iulie, 1870, în această clădire, s-a înfiinţat „Asociaţia Generală a Muncitorilor din Arad”.
  • Datorită activităţii lor, această asociaţie şi-a propus să ofere muncitorimii arădene cadrul politic adecvat.
  • Din pricina autorităţilor vremii, care refuzau funcţionarea unei asemenea asociaţii, muncitorii au trebuit să adopte un statut moderat.
  • Asociaţia Generală a Muncitorilor din Arad a fost printre primele organizaţii de masă a proletariatului socialist din România, care şi-a bazat programul politic pe ideile marxiste.

Obiective turistice similare

Sediul Gărzii Naţionale

Clădirea este construită în anul 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici. Clădirea a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române.

Fostul sediu al Fabricii „Astra”

Precursoare a firmei Astra Vagoane a fost Fabrica de Mașini. Astra Vagoane și Turnătorie de Fier, înființată în anul 1891 a fost prima fabrică de locomotive cu abur din Transilvania.

Vechiul Cămin al Muncitoriului

Vechiul Cămin al Muncitoriului de pe strada Paris a fost inaugurat într-o dată simbolică mișcării muncitorești, 1 mai, 1913, edificiul servind ca sediu al Partidului Social Democrat.

Comentarii