Sediul Gărzii Naţionale

1918/ Strada Tudor Vladimirescu 1 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea este construită în anul 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici. Clădirea a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române din Transilvania, precum şi câteva birouri ale Consiliului Naţional Român Central. Din noiembrie 1918, timp de trei luni, aici a fost şi sediul Comandamentului Gărzilor Naţionale din judeţul Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Aradul a fost creuzetul Marii Uniri din 1918. Aici s-au contopit într-un singur gând ideile unitarismului națiunii române. În acest oraș a fost centrul primei guvernări româneşti asupra Transilvaniei, aici şi-a desfăşurat activitatea, timp de o lună, Consiliul Naţional Român Central, înfiinţat la 30 octombrie 1918 la Budapesta de unde şi-a mutat sediul în 2/3 noiembrie 1918 la Arad.

Liderii acestui Consiliu au fost avocaţii Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, profesorul Vasile Goldiş, respectiv muncitorul Ioan Flueraş. În Arad, de asemenea, şi-a avut sediul Comanda Gărzilor Naţionale Româneşti, aici a fost redactată Hotărârea istorică pentru unirea teritorială și politică sub cupola României Mari. Așadar, în sala de gimnastică a Şcolii Civile de Fete din Arad, începând cu data de 3 spre 16 noiembrie, 1918, Consiliul Naţional Român Central stabileşte ca dată a Marii Adunări Naţionale “ziua de 1 decembrie ”.

În această clădire, ce adăpostește astăzi Spitalul ORL, a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române din Transilvania, precum şi câteva birouri ale Consiliului Naţional Român Central. Din noiembrie 1918, timp de trei luni, aici a fost şi sediul Comandamentului Gărzilor Naţionale din judeţul Arad.

Arhitectură

Fosta Şcoală Civică Orăşenească, azi sediul Spitalului ORL de pe strada Tudor Vladimirescu, construită în 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici, este un impunător edificiu cu demisol, parter şi două etaje, cu o faţadă ce îmbină armonios elementul decorativ aplicat şi construit dominat de mari atice, cel dinspre piaţă adăpostind stema oraşului, iar în același timp îi corespunde la parter intrarea pietonală în clădire.

Această intrare este ornamentată cu un ancadrament puternic profilat, încadrat de piatră de codru fasonată ce decorează, de altfel, întregul parter al edificiului. Edificiul atrage atenţia prin aticele de mari dimensiuni aflate pe zona decroşată a fiecărei faţade, atice ale căror timpane este amplasată stema oraşului liber regesc Arad.

Curiozități

Emilian (Milan) Tabaković, arhitectul acestei impunătoare clădiri, s-a născut în 2/14 august 1860, la Arad, într-o familie de creştini ortodocşi sârbi, cu originile în Herţegovina. În perioada 1892 – 1912 a realizat planurile de arhitectură sau a fost antreprenorul în construcţii al unui mare număr de clădiri – de la case familiale, la edificii economice, culturale şi religioase de mare anvergură: Palatul Neuman, Palatul Liceului Economic, Palatul Episcopal Sârbesc, Templul Masonic sau Palatele ce adăpostesc azi Spitalul de Pediatrie, Spitalul ORL sau Spitalul TBC etc.

Sumar

  • Clădirea este construită în anul 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici.
  • Edificiul atrage atenţia prin aticele de mari dimensiuni aflate pe zona decroşată a fiecărei faţade, atice ale căror timpane este amplasată stema oraşului liber regesc Arad.
  • Clădirea a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române din Transilvania, precum şi câteva birouri ale Consiliului Naţional Român Central.
  • Din noiembrie 1918, timp de trei luni, aici a fost şi sediul Comandamentului Gărzilor Naţionale din judeţul Arad.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Spitalul Clinic Municipal Arad

Clădirea actualului Spital Clinic Municipal din Arad a fost ridicată în decursul anului 1833. În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky.

Clinica de Pediatrie

Clinica de Pediatrie sau vechiul Spital de Copii, situat pe Calea Victoriei nr. 1 din municipiul Arad, a fost ridicat în anul 1905, după planurile arhitectului arădean Emil Tabacovici.

Sediul Asociației Muncitorilor

. Asociaţia Generală a Muncitorilor din Arad a fost printre primele organizaţii de masă a proletariatului socialist din România, care şi-a bazat programul politic pe ideile marxiste.

Comentarii