Statuia baronesei Antónia Szögyény-Bohus din Şiria

bookmark

Statuia baronesei Antónia Szögyény-Bohus  este situată în proximitatea Muzeului memorial “Ioan Slavici”, în parcul din localitatea Şiria.  Statuia baronesei,  soţia moşierului Janos Bohuş din Şiria, a fost realizată în bronz pe un soclu de marmură în anul 1910 de către sculptorii Philipp Istvan şi Vass Gyozo. Iniţiativa amplasării acestei frumoase statui au avut-o „Cercul de citire comunal” şi „Comitetul pentru ridicarea monumentului”. În anul 1950, regimul comunist a intenţionat să distrugă această operă de artă, însă datorită intervenţiilor Muzeului Judeţean Arad, chipul baronesei din Şiria a fost salvat.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Curiozităţi

  • Antónia Szögyény-Bohuss-a născut în data de 6 septembrie1803, la Pesta, şi a decedat în 5 ianuarie ,1890, în localitatea Șiria.
  • A fost membră a aristocraţiei maghiare, venind în Şiria în calitate de soție a baronuluiJános Bohus. Tatăl Antoniei, ofiţerul regal Zsigmond Szögyény, a ocupat poziţia de procuror regal, iar în cele din urmă cancelar adjunct al Coroanei Regale. Mama sa, Juliána Pászthory, a fost o mare pasionată de literatură.
  • În tinereţea sa, Antónia a urmat studiile la Universitatea din Pesta, apoi la cea din Viena, unde a urmat Facultatea de Filosofie. Ușurința cu care a învățat limbile străine, a făcut ca la terminarea studiilor să stăpânească fluent cinci limbi străine, printer care: englezafrancezagermanaitaliana și latina.
  • În luna septembrie,1823, a devenit soţia lui János Bohus, un slovac maghiarizat, baron cu vaste proprietăţi în comitatul Aradului. După căsătorie, Antonia se va muta cu soţul ei în localitatea Şiria.
  • Antónia Szögyény-Bohusa înfiinţat mai multe grădinițe din comitatul Aradului, fiind promotoare a mișcării feministe şi inițiatoare a mai multor acțiuni caritabile pentru cei săraci.
  • În decursul anului1840, cu sprijinul contesei Tereza Brunswick, Antonia înființează în oraşul Arad, “Asociația Femeilor Nobile”, inaugurând la scurt timp primele grădinițe din Arad și Șiria.
  • În anul1844 a sponsorizat tipărirea unui album intitulat “Aradi Vészlapok” (file de poveste ale Aradului), iar cu fondurile obținute din comercializarea acestuia a sprijinit sinistrații în urma inundațiilor din același an.
  • În timpulrevoluției din 1848-1849, Antonia a transformat clădirea de vis-a-vis de Castelului nobiliar de la Șiria, în care până atunci  funcționa o cantină a săracilor și o creșă, în spital pentru îngrijirea răniților. În acest ambulatoriu de război, baroneasa a adus în jur de o sută de paturi. În demersurile ei pentru ajutorarea răniţilor, aceasta a adunat fonduri, alimente şi haine pentru  deținuții maghiari, în ciuda avertismentelor și amenințărilor venite din partea autorităților.
  • Antonia Bohuş a fost cea care a întemeiat “Fundația pentru împărțirea pâinii”, organizaţia caritabilă cu rol în sprijinirea celor afectați de seceta anului 1863.
  • În oraşul Arad a înființat o școala specială pentru copii fără vedere și a finanțat spitalul pentru copii din oraşul Pesta.
  • Baroneasa Antónia Szögyény-Bohus a decedat în data de5 ianuarie 1890, donând o parte a averii sale “Asociației Femeilor din Budapesta”, “Spitalului de copii din Budapesta”, “Refugiului din Budapesta”, “Orfelinatului Gospodinelor Maghiare”, “Orfelinatului din Arad”, unei alte fundaţii caritabile “Casa Dragostei”, precum și grădinițelor din localităţile Șiria și Galșa.
  • Unul dintre sculptorii statuii din Şiria a fost Philipp István. Acesta s-a născut în anul 1870 originar din orașul Vagbeszterce, situat astăzi în Slovacia şi a ajuns renumit în Imperiul Austro-Ungar pentru lucrările făcute ca medalist, sculptor şi gravor.

Comentarii