Statuia “Sfântului Petru” sat Sânpetru German, comuna Secusigiu

bookmark

Statuia “Sfântului Petru” se găseşte în piaţa centrală, în apropiere de biserica catolică din localitatea Sânpetru German. Frumoasa statuie a “Sfântului Petru”, patronul spiritual al localităţii, a fost realizat în anul 1816.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Alături de multe vestigii ale trecutului, în piaţa de lângă Biserica catolică se înalţă o statuie a Sfântului Petru, datată în anul 1816, de unde provine şi denumirea localităţii Sânpetru German.

Statuia îl reprezintă pe Simon Petru, cunoscut în folclor ca “Sfântul Petru” ori “Sânpetru”, care a trăit aproximativ până în anul 67 d.Hr.

Simon Petru a fost un pescar din Betsaida (pe teritoriul Siriei de azi), fiind unul din primii discipoli al lui Isus din Nazaret. Simon Petru este considerat în mod tradițional ca unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului Andrei.

Ajuns la Roma ca misionar evanghelist în jurul anului 57 d.Hr., Petru a devenit șeful comunității iudeo-creștine din Roma, unde l-a reîntâlnit pe Pavel.

Una din legende afirmă că Petru și Pavel ar fi cauzat prăbușirea și moartea lui Simon Magul în timpul unui zbor al acestuia în fața împăratului Nero (54-68 d.Hr.), ceea ce le-a atras arestarea. Apostolul Petru ar fi fost condamnat la moarte și executat prin crucificare cu capul în jos (la cererea lui), spre a se deosebi de modul răstignirii lui Isus, în jurul anului 67 d.Hr., lângă fostul circ al lui Caligula și Nero, în afara zidurilor Romei, pe terenul numit „Agger Vaticano”.

A fost îngropat în apropierea Circului, în cimitirul-necropolă al celor neînstăriți, de lângă șirul de cavouri ale unor cetățeni romani mai bogați.

Curiozităţi

  • Piaţa din centrul localităţii Sânpetru German a fost în anul 1906 scena unor puternice revolte ale ţărănimii sărace şi a muncitorilor agricoli din zonă. În perioada aceloraşi revolte, la moara veche din Sânpetru German a avut loc şi o grevă a muncitorilor.
  • Pe raza satului Sânpetru German mai există o altă statuie, cea a Sfântului Florian, care se află pe strada principală, în apropiere de marginea satului.
  • Această localitate este atestată documentar în anul 1724, când împărăteasa Maria Tereza ordonă mutarea a zeci de familii de origine germană, alături de preotul catolic Cezar Lacour Lorraine, din regiunea Pădurea Neagră. Acest val de imigranţi şvabi avea rolul de a popula zona aflată sub dominație habsburgică. De-a lungul timpului, localitatea a fost populată și cu maghiari, începând cu secolul al XIX-lea.
  • Conform unei hărți din 1891, satul Sânpetru German a aparținut de comitatul Timiș din Regatul Ungar.

Comentarii