Troița lui “Ioan Buteanu” din Guranhonţ

bookmark

Troița lui Ioan Buteanu este situată în localitatea Gurahonț, la intrarea pe strada Iosăşel, după trecerea podului peste râul Crişul Alb. Monumentul a fost amplasat lângă locul unde în data de 23 mai 1849 a fost spânzurat Ioan Buteanu, împreună cu preotul din Iosaș și primarii din Iosaș si Iosășel.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

În data de 1 noiembrie 1934 a fost dezvelită această Troiţă în semn de comemorare a 150 de ani de la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, dar şi a execuţiei lui Ioan Buteanu alături de încă câţiva români viteji ai Revoluţiei din 1848-1849. Această Troiţă din vechul sat Iosășel a fost ridicată datorită strămutării în 1924 a osemintelor și crucii mormântului lui Ion Buteanu la Țebea, în Panteonul Moților.

Ioan Buteanu (1821 -1849Iosășel) a fost unul din liderii importanţi ai revoluționarilor români transilvăneni din 1848 și prefect al Zărandului în perioada1848 - 1849. Monumentul a fost realizat în atelierele Școlii de Arte și Meserii din localitatea Zlatna, fiind cioplit din gresie, având plăci de marmură pe care au fost inscripţionate următoarele cuvinte:

AICI A FOST SPÂNZURAT DE UNGURI, IOAN BUTEANU, TÂNĂRUL PREFECT AL LEGIUNII ZARANDULUI, DE LA 1848, ÎN DIMINEAȚA ZILEI DE 23 MAI 1849. PRINS MIȘELEȘTE ÎN ABRUD DE MAIORUL HATVANYI, EL A FOST LEGAT DE UN TUN ȘI DUS DE-A LUNGUL VĂII CRIȘULUI PÂNĂ AICI. MARTIR AL IDEALULUI ROMÂNESC, S-A STINS LINIȘTIT, RÂZBUNAT DE ÎNVINGERILE STRĂLUCITE ALE LUI IANCU LA ABRUD.”  și „ACEASTĂ SFÂNTĂ CRUCE S-A RIDICAT LA 1 NOEMBRIE 1934, LA SĂRBĂRILE DE 150 DE ANI DE LA REVOLUȚIA LUI HORIA” - Placa din faţa Troiţei.

Iar  pe placa din spatele Troiţei:

OSEMINTELE LUI AU FOST DUSE ȘI AȘEZATE ÎN CIMITIRUL DELA GURAHONȚ, LA ANUL 1869, IAR LA 1924, CU OCAZIA CENTENARULUI NAȘTERII LUI AVRAM IANCU AU FOST DUSE ÎN CIMITIRUL EROILOR DELA ȚEBEA. TOT AICI AU MAI FOST SPÂNZURAȚI GROZA SIMION, PREOT ÎN GURAHONȚ, PAVEL FĂRCAȘ, PREOT ÎN PLEȘCUȚA, SICNESIE GROZAV, PREOT ÎN ACIUŢA. APOI PRIMARUL BUDA IOAN DIN IOSĂȘEL, IANCU”,  cu continuarea pe placa de dedesubt:

DIN FENIŞ, VRENŢI DIN DULCELE ŞI CEL DIN ZELDIŞ. DEODATĂ CU BUTEANU AU FOST ADUȘI ȘI SPÂNZURAȚI TREI ȚĂRANI CU ȚUNDRE NEGRE.

 

Comentarii