Ansamblul Bisericii ortodoxe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situat pe strada 9 Mai, nr.1-2, din oraşul Lipova, fiind alcătuit din monumente istorice precum: clădirea Bisericii şi Şcoala românească, azi şcoala generală. Ansamblul datează din secolul al XIV-lea, respectiv începutul secolului al XIX-lea.
Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Reprezentativă pentru comunitatea locală este Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” , remarcându-se în ansamblul acestui orăşel ca o veritabilă capodoperă a artei feudale româneşti. Construită în trei etape, s-a extins în jurul anului 1338 cu pronaosul şi aproximativ jumătate din actuala navă, realizate în stilul bizantin. Construcţia acestui lăcaş de cult s-a realizat pe cheltuiala cnejilor români din valea Mureşului şi foarte posibil chiar a lui Basarab I, domnul Ţării Româneşti.
Pe lângă această clădire ridicată la jumătatea secolului al XIV-lea și care a suferit o reparație capitală în 1996, există și o colecție parohială înființată în 1960 alcătuită din cea mai veche carte care datează din anul 1645. În cadrul colecţiei se mai găsesc veșminte și orare diaconești datând din 1606, icoane, obiecte de cult cuprinzând candele, cădelnițe, cruci, potire, engolpioane - majoritatea din argint, argint aurit, unele încrustate cu pietre prețioase, majoritatea datând din secolele XVII-XVIII.
Vechea şcoală românească
Clădirea vechii şcoli româneşti din Lipova a fost ridicată în anul 1819 în stil baroc. De-a lungul anilor acest edificiu şcolar a purtat mai multe nume, însă astăzi este cunoscut sub denumirea Liceului “Atanasie Marienescu”. Anul înfiinţării actualei şcolii este 1919, când la 1 octombrie se deschide anul şcolar într-un stat unitar, România. Primul director al acestei şcoli a fost profesorul de matematică Vasile Suciu.