Ansamblul Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Vendelin”, sat Neudorf, comuna Zăbrani

bookmark

Ansamblul Bisericii romano-catolice  situat în centrul localităţii Neudorf, comuna Zăbrani, a fost realizat în stil baroc şi datează din anii 1771 – 1841. Turnul bisericii a fost înălţat în anul 1929. Ansamblul arhitectural este alcătuit din clădirea Bisericii romano-catolice din anul 1771; Cavoul Arhiducesei Maria Anna Ferdinanda de Habsburg din anul 1809; respectiv Troiţa ce reprezintă un “Monument al Ciumei” din anul 1841, situat pe latura de Nord a Bisericii catolice.   

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Între anii 1771 – 1841, în Neudorf a fost ridicată Biserica romano-catolică. Turnul a fost înălţat în 1929, stilul predominant fiind cel baroc.

În cavoul din subsolul bisericii a fost aşezat sarcofagul de bronz al arhiducesei Maria Anna Ferdinanda de Habsburg (1770-1809) , regina Boemiei între anii 1791-1800, fiica lui Leopold al II-lea, Împărat Roman, şi a Mariei Louisa a Spaniei.

În anul 1809, fugind de armatele lui Napoleon Bonaparte spre Transilvania a făcut un popas la Neudorf, loc în care îşi va afla sfârşitul datorită pneumoniei care a răpus-o.

Este înhumată în cavoul familiei contelui Zelenski, din subsolul acestei biserici.

În anul 1841, din ordinul împăratului Ferdinand I al Austriei, se ridică un monument funerar din marmură de Carrara, în memoria arhiducesei.

Arhitectură

Arhitectura barocă este un stil arhitectural predominant al secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, a derivat din renașterea manieristă și a evoluat ulterior în rococo, având o ultimă “zvâcnire” de orgoliu ca neo-baroc, înainte ca neoclasicismul să îl eclipseze aproape în totalitate. A mai cunoscut o renaștere târzie, la sfârșitul secolului al XIX-lea în Banat,Transilvania și Rusia.

Curiozităţi

  • Timp de peste un secol, localnicii au păstrat un obicei ciudat. Obişnuiau să deschidă sicriul arhiducesei odată pe an, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii, pentru a vedea osemintele.
  • Pompierii, de asemenea, aveau aceeaşi practică, odată cu sărbătoarea patronului lor spiritual, Sfântul Florian.
  • Acum câţiva ani, Episcopia romano-catolică a decis să interzică deschiderea sicriului din considerente morale.
  • Troiţa de lângă Biserica catolică reprezintă “Monumentul Ciumei”, un reper arhitectural pentru comunitatea din Neudorf, ridicat în semn de mulţumire lui Dumnezeu că a scăpat locuitorii satului de flagelul ciumei care a bântuit regiunea, chiar şi oraşul Arad, între anii 1737-1738.

Comentarii