Fortificație, punct „Dealul Cetățuia”, sat Săvârșin, comuna Săvârșin

bookmark

Fortificaţia dacică, din situl arheologic “Dealul Cetăţuia” sau ‚‚Ceuntavă’’, este localizată între dealurile Temeşeştiului şi Troaşului, lângă localitatea Săvârşin. Fortificaţia aparţine culturii geto-dacice, datând din secolele IV î.e.n. – II e.n.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Între dealurile Temeşeştiului şi Troaşului a fost identificată o fortificaţie de dimensiuni impresionante, fiind reşedinţa unei puternice uniuni de triburi. Cetatea aceasta a fost înglobată în regatul lui Burebista.

Legenda spune că pe acest deal a fost o luptă sângeroasă pe vremea turcilor, astfel că întreg dealul a fost plin de sânge.

Conform documentelor istorice, prin Săvârşin trece drumul care a făcut odinioară legătura între două provincii romane, Dacia Traiani şi Panoma.

Curiozităţi

  • Cercetările arheologice întreprinse în decursul anilor 1979-2001 au evidenţiat vestigii ale culturii Coţofeni, dar mai ales din epocă dacică. Între obiectele speciale s-a identificat o gamă variată de vase ceramice, majoritatea modelate cu mâna, caracteristice olăriei dacice din sec. I e.n.; borcane, ceşti-opaiţe, vase de provizii, străchini, castroane, căni, fructiere etc. Deşi nu prea numeroase, s-au descoperit, totuşi, unelte, ustensile, accesorii vestimentare ori arme: fragmente de râşniţă, cute, lustruitor, rondele, fusaiole, cataramă, vârf de săgeată.
  • S-au mai descoperit locuinţe, atelier de prelucrare a minereului, o urmă funerară şi un coif bogat împodobit care, se pare, a aparţinut unei căpetenii dacice.

Comentarii