Mănăstirea ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Hodoș-Bodrog, este situată la 1,5 km de localitatea Bodrogu-Nou, fiind atestată documentar de la începutul secolului al XV-lea. Totodată, mănăstirea cuprinde: biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la începutul sec. XIV., chiliile vechi – realizate în perioada sec. XVIII – XIX, chiliile noi – ridicate în 1905. Acesta este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din ţară.
Prima atestare documentară despre existenţa mănăstirii este din anul 1177, iar încă din secolul al XI-lea aici la Hodoş Bodrog ar fi locuit călugări greci ortodocşi.
De asemenea, în diverse documente şi cronici ale istoriei regiunii, mănăstirea mai are încă o serie de atestări din anii: 1213, 1233, 1278, 1293.
În anul 1446 se generalizează denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amândouă alăturate: Hodoş-Bodrog.
Actuala biserică cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, fiind ridicată în stil bizantin triconc, din piatră şi caramidă romană.
În interior este împodobită cu o pictură “a fresco” datată în anul 1658, de către pictorul Nicodim Diaconul. O parte a picturii bisericii datează din sec. XVI – XVII, însă datorită intemperiilor aceasta s-a degradat, fiind restaurată de către pictorii Anastase Demian şi Cornel Cenan în 1938, respectiv 1943.
În 1968, pictorul Eremia Profeta a decorat biserica pe exterior.
O imagine din 1750 arată mănăstirea înconjurată de clădiri cu etaj pe trei laturi, la sud fiind străjuită de râul Mureş.