Vechiul domeniu nobiliar Cernovici de la Macea găzduieşte şi astăzi un Parc Botanic cu o suprafaţă de peste 20 hectare, care datează din anii 1850 – 1900.
2 vot(uri), media: 4.50
Se încarcă...
Curiozităţi
Castelul de la Macea este vestit pentru grădina botanică ce se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare. Nicăieri nu este menţionată data începerii lucrărilor de amenajare a acestui parc, însă vechimea arborilor atestă existenţa parcului, inclusiv exemplare monumentale de arbori a căror vârstă este de 250-300 de ani.
În urmă cu peste 150 de ani au fost aduşi specii de arbori şi arbuşti ornamentali, iar la începutul secolului trecut, a fost angajat cunoscutul grădinar Josif Prohaska, sub îndrumarea căruia a fost amenajat bazinul cu fântână arteziană din faţa castelului, terenul de tenis, ronduri cu flori, a fost extinsă reţeaua de alei şi au fost aduse specii noi de plante.
După 1935, Parcul dendrologic de la Macea a trecut printr-o perioadă de regres , iar o parte din arbori şi specii de plante a fost deteriorată.
În anul 1968 au fost luate măsuri de protecţie, realizându-se primul inventar care atestă prezenţa în parc a 68 de specii de plante lemnoase. Printre aceste specii sunt prezente şi o serie de specii exotice, aclimatizate în condiţii bune la Macea: sâmbovina americană, arborele pagodelor (Ginkgo biloba L.), ienupărul de Virginia şi altele.
Din anul 1990, vechiul domeniu nobiliar de la Macea se află în administrarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
În anul 1994, Parcul dendrologic a primit statutul de Grădină Botanică care devine membră a Asociaţiei Grădinilor Botanice din România. În prezent, Parcul găzduieşte peste 2.000 de specii de arbori şi arbuşti şi 500 de specii ierboase din diferite categorii şi regiuni ale planetei.
Grădina botanică de la Macea deţine un exemplar de stejar cu vârsta de aproximativ 300 de ani, numit şi „Stejarul Unirii”. Aici sunt prezente şi plante extrem de rare, precum: floarea de colţ, garofiţa Pietrei Craiului, laurul, dar şi un exemplar de arbore de mătase originar din Asia.
Pe aleile parcului dendrologic sunt amplasate busturile lui Vasile Goldiş, Mihai Eminescu, Geroge Coşbuc, respective un monument „Gelu, Glad şi Menumorut”.